Vanskelig å legge fra seg jobben på ferie?

Noen finner det vanskelig å koble fra jobben i løpet av ferien. Vi har listet opp de vanligste måtene for avkobling.

Vanskelig å legge fra seg jobben på ferie?

Avkobling har blitt stadig viktigere i dagens stressende arbeidsliv. Å trene, være med venner og familie eller se på tv er blant de vanligste måtene å slappe av fra jobb, viser en undersøkelse fra Fagforeningen.

Vanskelig å legge fra seg jobben på ferie? 

Mange har en hverdag fylt med hektisk arbeid, krevende familieliv, sosiale aktiviteter og trening. Stress trenger ikke å være noe farlig, men er kroppens måte å samle styrke og mobilisere energi på i møte med ytre trusler og påkjenninger, Sier Mirjam Olsson, forsker Ved Fagforbundet.:

"Problemene oppstår bare når stresset kommer for tett eller når vi ikke har mulighet til å slappe av. Muligheten for avkobling er avgjørende for oss for å kunne holde seg frisk i det lange løp. Derfor ønsker vi å markere korte pauser i løpet av arbeidsdagen, den viktige lunsjpausen, legge vekk jobb i fritiden, søvn og ferie, " sier hun.

Den absolutt vanligste måten for avkobling er gjennom trening-nesten en fjerdedel av de spurte svarer at de bruker tid på trening i fritiden. Andre vanlige avkoblingsmetoder er å være med familie og venner, eller se på tv.

– Det er viktig å finne dine pustehull i tilværelsen, ting som gir energi og glede. Men det bør ikke være opp til den enkelte å håndtere et stressende arbeidsliv. I utgangspunktet er det arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidsmengden er rimelig, sier Henrik Ehrenberg, sosialpolitisk leder I Fagforeningen.

Til tross for behovet for avkobling, føler mange at de ikke har tid til å koble av. Blant de som generelt føler seg stresset av arbeid, rapporterer en av fire at de ikke har tid til egentid og avkobling.

- Arbeidsgiver må sørge for at det er tid for avkobling, alt annet er uholdbart i det lange løp. Mitt arbeid bør ikke konsekvent begrense min fritid til å gjøre jobben min. At en av fire ikke har tid til å komme seg mellom arbeidstoppene er derfor uakseptabelt, sier Henrik Ehrenberg.

Toppliste-de vanligste måtene for avkobling.

1. Trening (23 %)

2. Familie og venner (20 %)

3. Se på tv, filmer, serier (20 %)

4. På ferie (11 %)

5. Drikke et glass vin / øl eller lignende (9 %)

6. Lese bøker, lytte til podcaster (8 %)

7. Spille videospill (3 %)

8. Andre (4 %)

9. Vet ikke (1 %)

Vil du lese mer om hvordan du kan øke ditt velvære og redusere stress på jobben? Les vår forrige post her: