Mangel på søvn fører til dårligere ytelse!

Stress påvirker søvnen og mangel på søvn påvirker ytelsen din. Vi gir 9 tips til hvordan du kan redusere stress og dermed få bedre søvn.

Mangel på søvn fører til dårligere ytelse! 

Mangel på søvn kan føre til både redusert ytelse og dårligere helse. Det viser forskningsprosjektet utført av Christian Benedict, førsteamanuensis og forsker ved Uppsala universitet. 

Forskningsprosjektet «Kobling mellom søvn, yrke og helse» har vært gjennomført i tre år og finansiert av AFA Försäkring. I prosjektet har Christian Benedict undersøkt hvordan mangel på søvn påvirker evnen til å mestre stress, læring og arbeidsytelse.

-Tidligere forskning har vist at arbeidsmiljøet er viktig for nattesøvnen. Et arbeidsmiljø med stress og angst kan gi søvnproblemer og påvirke oss psykisk. På den annen side er det ikke helt avklart før hvordan mangel på søvn påvirker vår arbeidsevne, sier Christian Benedict, førsteamanuensis i nevrovitenskap og leder av Uppsala Sleep Science Lab ved Uppsala universitet.

I forskningsprosjektet ble det blant annet gjennomført et forsøk der elever som sov ulikt lenge ble utsatt for kompliserte matematikkoppgaver og vanskelige ord, som tilsvarer stressende situasjoner som er vanlige i skole- eller arbeidslivet.

– Vi kunne konstatere at mangel på søvn påvirker vår evne til å prestere og vurdere på en negativ måte. De som hadde sovet en hel natt klarte det bra, mens de som bare sov en halv natt mistet ti prosent av informasjonen, sier Christian Benedict.

Det som skjer under søvn er at hjernen håndterer informasjon vi har fått i løpet av dagen. Informasjon som er viktig for fremtiden blir behandlet og lagret, og resten blir filtrert ut.

Kronisk mangel på søvn øker også risikoen for å utvikle diabetes 2. Det kardiovaskulære systemet er også avhengig av søvn og bruker de første timene med søvn til restitusjon.

30 – 40 prosent av alle voksne får ikke syv – åtte timers søvn per natt, som er anbefalingen for at vi skal føle oss uthvilt på dagtid. Fysisk aktivitet og sollys i løpet av dagen er faktorer som har vist seg å forbedre søvnen.

9 tips til hvordan du kan redusere stresset og dermed få bedre søvn.

1 Var ikke tilgjengelig hele tiden.  Å svare på telefon eller SMS umiddelbart er ikke et must. Du trenger ikke være tilgjengelig 24 timer i døgnet. Prøv å slå av telefonen om natten eller sett telefonen til «ikke forstyrr-modus» etter kl. 22.00 hver kveld.

2 Unn deg selv pauser noen ganger. Hjernen kan ikke konsentrere seg gjennom de våkne timene på dagen. Prøv å komme deg mellom alle dagens forskjellige oppgaver. I stedet for å bestille en kaffe med en venn mellom jobb og neste aktivitet, kan det være mindre stressende å ta en tur eller gå hjem og hvile en stund.

3 Ikke glem deg selv.  Lojalitet er en verdifull egenskap å ha, men husk å ikke være lojal kun mot andre og glem deg selv. Spør deg selv hvis krav og forventninger du streber etter å oppnå – og vær lojal mot deg selv også.

4 Prøv å roe ned tankene dine. Det er ikke det du gjør som stresser deg, men oftere tanken på hva du ikke gjør. Å se bilder på sosiale medier kan gi inntrykk av at andre er gladere enn deg og stresset øker. Prøv å unngå å trigge slike tanker, men fokuser på det som er viktig for deg i akkurat ditt liv.

5 Gi deg selv tid alene.  Tillat deg selv å feire, nyte og hvile. Vær tydelig for de rundt deg at dette er tiden du trenger for å føle deg bra. Dette er spesielt viktig hvis noen maser på deg.

6 Skriv en "Jeg har laget liste".  Mange skriver en "to-do list", men dette kan øke stresset enda mer. Skriv i stedet ned hva du faktisk gjorde i løpet av dagen.

7 Vær stolt av deg selv.  Det er greit å «bare» være god nok i stedet for å være best. Ingen er perfekte. Vær rimelig om deg selv og husk at det ofte er du som er misfornøyd med deg selv – ikke miljøet.

8 Gjør en ting om gangen.  Prøv å stille klokken til 30 minutter. Tenk at nå skal jeg gjøre dette (f.eks. studere, jobbe, vaske badet) og ingenting annet. Når telefonen ringer tar du en pause, drikker litt kaffe og slapper av før du fortsetter.

9 Godta når det er utenfor din kontroll.  Hvis du havner i en lang kø av biler eller i forsinkelser i kollektivtrafikken, er det ingenting du kan gjøre for å komme deg raskere frem. Slike situasjoner vil oppstå i hverdagen og det hjelper ikke å være stresset. Bli heller bevisst hva du ikke kan endre og aksepter situasjonen. Prøv å gjenvinne fatningen og tenk at du bare kommer for sent.